Risico voet onderzoek

De voetbehandeling van een persoon met een risicovoet verschilt op een aantal punten met de standaard behandeling. Hierbij hebben de behandelingen tot doel de zorg rondom de patiënt met een risicovoet te optimaliseren, om zo complicaties te voorkomen en eventuel klachten te verminderen. Een uitgebreide onderzoek of wel screening behoort dan ook vanaf de eerste behandeling.

Het voet onderzoek (screening)

Tijdens het voetonderzoek controleert de medisch pedicure voor o.a. slechte circulatie, zenuwbeschadiging, veranderingen van de huid,of vorm van uw voeten, druk plekken, goede pasvorm van uw schoenen, de integriteit van de binnenkant van uw schoenen of steunzolen.

Patiënten worden gevraagd of ze eventuele problemen die zij hebben gemerkt in hun voeten kunnen beschrijven. Een examen kan verminderde of afwezige reflexen, verminderd vermogen om druk te voelen, trillingen, speldenprikken, temperatuurschommelingen, vat problematiek of schoen problematiek door druk en frictie onthullen. Speciale apparaten waaronder een monofilament, stemvork, of een Doppler kunnen helpen bij het bepalen van de omvang van de schade aan de zenuwen. Een monofilament is een zeer dunne, flexibele draad die wordt gebruikt om te bepalen of een patiënt druk kan voelen op verschillende gebieden van de voet.

Een stemvork wordt gebruikt om te bepalen of een patiënt trilling kan voelen op verschillende gebieden, met name de gewrichten. Via het Doppler onderzoek word gebruikt om de bloedstroom te meten door de slagaders en bloedvaten, van de ledematen. Deze risicovrij en pijnvrij procedure vergt weinig voorbereiding en kan uw medische pedicure voorzien van waardevolle informatie over uw bloeddruk en eventuele arteriële blokkades die u kan hebben.

Indien het mogelijk is worden ook voetafdrukken gemaakt als u staat, en als u gaat om de oorzaak van mogelijke afwijkingen te signaleren. Deze gegevens worden gebruik om een individueel behandelplan te maken en de vorderingen van uw voeten op een willekeurig moment te bepalen. De medische pedicure kan deze gegevens gebruiken om uw terug te sturen naar uw huisarts of naar een podotherapeut, indien zij veranderingen merkt.