Advies bij voetverzorging
Diabetes en uw voeten Het is echt mogelijk om u voeten zo gezond mogelijk te houden en ik help uw graag ermee, met een zorgvuldige voetverzorging. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te leren over het diabetisch voetzorg en als patiënt een actieve rol in deze zorg, te nemen. Terwijl routine voetonderzoeken (screenings) belangrijk zijn, alledaagse voetverzorging speelt de grootste rol in de preventie, van voetcomplicaties, voordat ze beginnen. Voetproblemen zijn een veel voorkomende complicatie bij mensen met diabetes, dat is een feit, wel is het zo dat het niet mogelijk is te zeggen waaneer deze zullen beginen. Voor mensen met diabetes, zijn voet complicaties een altijd aanwezige risico. Gelukkig kunnen de meeste van deze complicaties worden voorkomen . Als complicaties optreden, zal uw dagelijks aandacht ervoor zorgen dat ze beter worden voordat ze ernstig worden. Meldt verandering aan uw voeten en wondjes aan een hulpverlener zo snel mogelijk. |
Samen met uw huisarts, internist, praktijk ondersteuner, diabetisch verpleegkundig, diestist en podotherapeut, wil ik, de medisch pedicure, u helpen om complicaties aan uw voeten te voorkomen.
Zelfzorg is essentieel, neem de tijd en moeite om goede voetverzorging gewoontes op te bouwen. In feite, als het gaat om voetverzorging, is de patiënt, u dus,een heel belangrijk lid van het zorg team.
Diabetes kan leiden tot veel verschillende soorten voetcomplicaties, zoals voetschimmel (een schimmelinfectie kan zorgen voor een teer huid), eelt en eeltknobbels (kunnen drukplekken veroorzakenen of onder anderen voet misvormingen, of ulcera (een ontsteking aan het lichaamsoppervlak dat kan variëren van een oppervlakkige tot een diepe wondinfectie).
Langdurige hoge bloedsuikerspiegel kan bloedvaten beschadigen, het resultaat: slechte bloedsomloop en afnemend bloedtoevoer naar onderandere de voeten. Deze slechte doorbloeding kan de huid verzwakken, bijdragen tot de vorming van een ulcus, en wondgenezing aantasten. Sommige bacteriën en schimmels tieren welig op hoge niveaus van suiker in het bloed, en bacteriële en schimmelinfecties kunnen de huid af breken en zweren compliceren.
Meer ernstige complicaties zijn diepe huid en bot infecties. Gangreen (dood en achteruitgaan van weefsel) is een zeer ernstige complicatie die kan infectie omvatten; uitgebreide gangreen kan voetamputatie vereisen.
Wist u dat ongeveer 15% van de mannen en vrouwen met diabetes uiteindelijk vereisen amputatie van een teen of voet?
Deze tragische consequenties kunnen bij de meeste patiënten worden voorkomen door het goede beheren van de bloedsuikerspiegel en de dagelijkse voet controles.
Een verhoogde bloedsuikerspiegel kan na verloop van tijd de zenuwen van de voet beschadigen, het vermogen van een persoon om pijn en druk te merken, kan zodanig verminderen. Zonder deze gewaarwordingen, is het gemakkelijk om eelt drukplaatsen te ontwikkelen en per ongeluk de huid, zacht weefsel, beenderen en gewrichten beschadigen. Na verloop van tijd, kan bot- en gewrichtsschade de vorm van de voet drastisch veranderen. Zenuwbeschadiging, ook wel neuropathie, kan ook een verzwakking van bepaalde voetspieren veroorzaken, wat verder bijdraagt aan voetafwijkingen.
Wat kunt u doen om het voorkomen van voetproblemen bij diabetes?
Controleren van de bloedsuikerspiegel kan verminderen de schade aan bloedvaten en aan de zenuwen die vaak leiden tot diabetisch voetc omplicaties. Als een voet wond of zweer optreedt, goede bloedsuikerspiegel vermindert het risico van amputatie.
Voetverzorging is belangrijk, wel is het zo dat patiënten moeten ook doorgaan met het volgen van alle andere algemene richtlijnen voor het beheer van hun diabetes.
De volgende adviezen kunnen de kans op het ontwikkelen voetproblemen verminderen:
Stoppen met roken - Roken kan hart- en vaatproblemen verergeren en verminderen de bloedsomloop naar de voeten.
Vermijd activiteiten die de voeten kunnen verwonden - Sommige activiteiten verhogen het risico van voetblessuren en worden niet aanbevolen, waaronder het lopen op blote voeten, gebruik van een verwarmingselement of een fles warm water op de voeten, het instappen in de badkuip voor het testen van het water temperatuur, met een thermometer.
Wees voorzichtig bij het knippen van de nagels - Knip de teennagels langs de vorm van de teen en vijl de nagels om eventuele scherpe randen te verwijderen. Snijd nooit de nagelriemen. Open geen blaren, probeer ingegroeide teennagels niet te bevrijden, of anderszins de huid op de voeten te doorbreken. Bezoek uw zorgverlener of uw medisch pedicure voor zelfs de kleinste ingrepen, om complicaties te vorkomen.
Was uw voeten dagelijks - Gebruik lauw water en milde zeep om de voeten te reinigen. Dep uw voeten droog, ook tussen de tenen. Breng een vochtinbrengende crème of lotion, gebruikt deze wel niet tussen de tenen om vochtig plekjes te voorkomen in de ruimte tussen uw tenenen,die tot wondjes kunnen leiden.
Controleer uw voeten-het gehele oppervlak van beide voeten voor huid barsten, blaren, zwelling of roodheid, ook tussen en onder de tenen waar schade kan worden verborgen en op uw benen. Gebruik een spiegel als het niet moeilijk is om alle delen van de voeten zien of vraag een familielid of verzorger te helpen.
Kies sokken en schoenen zorgvuldig - Selecteer katoenen sokken die losjes zitten, en verander elke dag de sokken. Kies schoenen die zijn nauwsluitend, maar niet strak, nieuwe schoenen langzaam inlopen om blaren te voorkomen. Aangepaste schoenen kunnen de kans op het ontwikkelen van voet zweren in de toekomst verminderen. Uw steunzool kan ook helpen in het verzachten van iedere stap en de druk verlagen op de zolen van de voeten. Draag ze vooral thuis, een mens loop immers veel meer dan u denkt als ze thuis is. Koop schoenen aan het eind van de dag, na de middag zijn uw voeten wat dikker dan s'morgens, zo vermijdt u knellende voeten s'middags na dat u ze heeft gekocht.
Vraag voor een voetonderzoek - Screening voor voet complicaties moet een routine onderdeel zijn van de meeste medische bezoeken, maar wordt soms over het hoofd gezien. Aarzel niet om ten minste eenmaal per jaar de medische pedicure, of de praktijk ondersteuner bij de huisarts voor een voetonderzoek (screening) te vragen, en vaker als er voet veranderingen zijn geconstateerd.